Tonio van Vugt
De Poel info
*****
Chris W. Mitchell
Wie in Nederland een film wil maken met een behoorlijk budget kan bijna niet om de investering van een omroep heen. En wie in Nederland een horrorfilm wil maken moet sterk in zijn schoenen staan: ‘Toen de omroepen hoorden dat het om een horrorfilm ging, gingen de deuren extra op slot,’ aldus producent Herman Slagter van House of Netherhorror tijdens de première gisterenavond. ‘En dan heeft mijn collega-producent ook nog eens de bijnaam Mr. Horror en zit mijn eigen achternaam ook al niet mee.’ Dat een van Neerlands beste acteurs, Gijs Scholten van Aschat, zowel de hoofdrol speelt als heeft meegeschreven aan het scenario, mag dan blijkbaar ook niet baten.

En is het wat, De Poel? Laten we het zo zeggen: de omroepen hadden flink ongelijk. Want de productie mag dan wel met een klein budget en veel liefdewerk oud papier gedraaid zijn, het is een geslaagde en volwassen exercitie in old school horror. Twee gezinnen, de scheurtjes in de relaties duidelijk zichtbaar, gaan wildkamperen aan het bosvijvertje uit de titel. In dat modderige plasje schuilt iets engs, en je hoeft geen doorgewinterde genrefan te zijn om te voorspellen hoe het zal gaan aflopen. Het is dan ook vooral de weg naar de ontknoping die zo amusant is, met grote dank aan de natuurlijke dialogen (courtesy of Scholten van Aschat), de uitstekende acteerprestaties en de soms inktzwarte, dan weer gortdroge humor. Als de onfortuinlijke kampeerders keer op keer proberen te ontsnappen uit het bos maar telkens tóch weer bij de poel uitkomen, kijkt vader Scholten van Aschat beteuterd naar zijn digitale kompas: ‘Hij kwam toch als beste uit de test...’

Hoewel De Poel nooit écht heel eng wordt, is de sfeer voldoende creepy en zijn er een aantal goed getimede shockeffecten die ook de genreliefhebber zullen bevredigen. Op de aftiteling wordt een bedrijf in kampeergerei bedankt voor de sponsoring, maar het is maar zeer de vraag of mensen na het zien van deze film massaal naar de kampeerwinkel zullen rennen.

De Poel is nog te zien op 19 april om 10.00 uur in EYE 2 en gaat op 1 mei in zo'n 20 Nederlandse bioscopen in roulatie.