Raymond Noë
Enemy info
*****
Denis Villeneuve
De Canadees Denis Villeneuve maakte in 2010 veel indruk met Incendies, een beklemmende en spannende film over een Canadese tweeling van Arabische afkomst die ergens in het Midden-Oosten op zoek gaat naar het verleden van hun moeder. Daarna maakt hij nog Prisoners (2013), die goed ontvangen werd, en nu dan Enemy - die slecht ontvangen werd. En terecht: de film is een psychothriller over iemand die een dubbelganger van zichzelf tegenkomt en daarvan danig in de war raakt, maar het wordt nergens geloofwaardig of spannend. En naar het eind toe ook steeds onbegrijpelijker, met als hoogtepunt een volkomen weirde slotscène - knapperik wie daar chocola van kan maken.

Misschien hoopte Villeneuve met zijn film een plaatsje te krijgen in het mindfuck-pantheon, met daarin klassiekers als Mulholland Drive van David Lynch, Eyes Wide Shut van Kubrick en David Fincher’s Fight Club. Enemy doet aan alledrie deze films denken (en ook aan Als twee druppels water van Fons Rademakers), maar weet nergens dezelfde fascinatie op te roepen. En dat geldt trouwens ook voor Brokeback-cowboy Jake Gyllenhaal, die blijkbaar niet erg geïnspireerd werd door deze dubbelrol.

Villeneuve heeft alweer twee nieuwe films op stapel staan. Hopelijk lijken die meer op Incendies dan op Enemy.Enemy draait sinds donderdag in de Nederlandse bioscopen.