Marinus de Ruiter
Kaboom 2023: Unicorn Wars info
*****
Te zien op Kaboom Animation Festival 2023, 24 maart t/m 2 april in Utrecht en Amsterdam
kaboom140
Dat Kaboom een bijzonder festival voor animatiefilm is, wordt dit jaar maar weer eens bevestigd: een lieflijke tekenfilm kan zomaar ontaarden in een bloederig oorlogsepos, getuige Unicorn Wars, een hoogtepunt van het Kaboom Animation Festival 2023. De duistere kant van teddybeertjes wordt genadeloos blootgelegd in deze avondvullende animatiefilm. En de doorgaans zo triomfantelijke eenhoorns delven het onderspit. Speelgoedliefhebbers zijn gewaarschuwd!

Wat heeft de Spaanse striptekenaar Alberto Vázquez tegen eenhoorns? De op social media zo vlijtig rondge-meme-de fabeldieren worden zwaar de pan in gehakt in zijn lange animatiefilm Unicorn Wars. Het is dan ook geen film om teergevoelige kinderzieltjes mee te plezieren; waren zij al geschokt door de diermoorden in Bambi of The Lion King, dan gooit Vázquez er nog een schep bovenop, met bloedbaden die hun weerga niet kennen in de tekenfilmhistorie.

Het toverbos waarin de eenhoorns vertoeven in Unicorn Wars ligt nabij een legerkamp dat er bedrieglijk lieflijk uitziet: de cadetten zijn kleurrijke teddyberen (veel paars, veel roze) die ook tijdens de spijkerharde training verdacht zachtaardig doen tegen elkaar. De speren van de bewakers hebben omgekeerde hartjes als speerpunten. De strijdbare spreuk bij de toegangspoort luidt ‘Eer, pijn en knuffels’. Ondertussen zetten de kinderlijke berenstemmetjes een wel heel verontrustend strijdlied in: ‘De enige goede eenhoorn is een dode eenhoorn’.

Het duurt dan ook niet lang voordat de missie begint om de laatste eenhoorns van de aardbodem te vegen. Daarbij ontpopt het lichtblauwe teddybeertje van het peloton zich als een genadeloze querulant die alles op alles zet om de macht te grijpen. Met verve stort hij zich op de eenhoorn-massamoord, gesteund door de legerpredikant en diens valse berenbijbel. Achter de kakelbonte façade en het hysterische geweld is Unicorn Wars namelijk een scherpe, zij het wat voorspelbare satire op religie en machtspolitiek. De film is dus niet bepaald kindvriendelijk, maar wel leerzaam. En hoe zwaar de eenhoorn het ook te verduren krijgt, het blijft wel het meest heldhaftige wezen in het verhaal.

UNICORN WARS, Spanje/2022. Regie: Alberto Vázquez, te zien op Kaboom Animation Festival 2023, 24 t/m 29 maart in Utrecht en 30 maart t/m 2 april in Amsterdam, www.kaboomfestival.nl

unicorn500