Tonio van Vugt
The Hypnotist info
*****
Lasse Hallström
Het Zweedse The Hypnotist (Hypnotisören) is de eerste uit een serie van acht speelfims rond politieinspecteur Joona Linna. Yep, het gaat hier om de nieuwste Scandinavische thrillerserie, maar voordat u ‘KRO Detective’ roept: de film markeert tevens de terugkeer van regisseur Lasse Hallström naar zijn geboorteland - en er zijn slechtere manieren denkbaar om een nieuwe reeks te lanceren dan met een Oscar-genomineerde filmmaker aan het roer. Dat pakt verrassend uit doordat Hallström, die toch vooral bekend is van veilige arthousefilms als Chocolat en het recente Salmon Fishing in the Yemen, al in de eerste minuten een aardig Argento-sfeertje weet neer te zetten en ook de gore niet schuwt. Die beklemmende sfeer blijft de hele film goeddeels aanwezig, en tegen het eind van de film is er zelfs, al dan niet bedoeld, een vrij letterlijke Argento-verwijzing - ik verklap hier niets als ik ‘Profondo Rosso’ zeg.

De premisse: een gezin wordt op gruwelijke wijze omgebracht, op de oudste zoon na, die de slachting ternauwernood overleeft. Linna (Tobias Zilliacus) wordt op de zaak gezet en roept de hulp in van gewezen hypnotiseur Erik Bark (Mikael Persbrand) om de jongen, die in coma ligt, als getuige te kunnen horen. Het whodunnit-element is overigens niet de sterkste kant van The Hypnotist: wie genoeg thrillers heeft gezien kan de meeste wendingen wel van tevoren zien aankomen - een enkele verrassende uitzondering daargelaten, zoals een scène waarin een galeriehouder wordt geconfronteerd met de moordenaar. Nog een minpunt is dat de motivatie van de dader ongeveer net zo geloofwaardig is als die in de gemiddelde giallo (daar hebben we Argento weer). De beklemmende sfeer echter maakt veel goed, zeker in de eerste helft. Verder krijgt het drietal hoofdrolspelers (naast Zilliacus en Persbrand zien we Hallströms vrouw Lena Olin als de echtgenote van de hypnotiseur) alle ruimte. Waarbij Zilliacus, die ook in de volgende zeven delen de rol van Linna zal spelen, het wel af moet leggen tegen de screen presence van Persbrand als de door zijn verleden gekwelde hypnotiseur. Het is voor Zilliacus te hopen dat hij in een volgend deel een minder charismatische tegenspeler krijgt…

The Hypnotist is a.s. zondag te zien tijdens het Lumière Crime Festival in Pathé Buitenhof, Den Haag en draait vanaf 3 januari 2013 in de bioscopen.