Nieuw: een Antwerpens stripfestival waar strip en kunst elkaar ontmoeten
Wie het komend weekend in de buurt van Antwerpen komt, mag kunst-ontmoet-strips-evenement Klaxon beslist niet missen.
Zone 5300 is er ook bij, en ook Marcel Ruijters, Jeroen de Leijer, Joost Swarte, Brecht Vandenbroucke, uitgeverij Scratch, Charlotte Dumortier, Bries, Kim Duchateau, Wasco, Lamelos en Tieten Met Haar zijn van de partij.
En met een beetje mazzel nemen we een doosje nieuwe Zones mee!


KLAXON is een nieuw stripfestival in Antwerpen waar strip en kunst elkaar ontmoeten. U vindt er strips en ander grafisch drukwerk van onafhankelijke uitgeverijen, collectieven en auteurs uit binnen- en buitenland. U kan er de talrijke expo’s bewonderen en de boeiende lezingen en spannende performances bijwonen. KLAXON brengt een kwaliteitsvolle mix van bekende namen en opkomend talent.

Wat is er allemaal te doen, naast alle stands met smallpress, alternatieve uitgeverijen en signerende tekenaars uit binnen- en buitenland? Een kleine greep:
- Op 100 meter van ’t Werkhuys toont The Bries Space (Stenenbrug 15) originele tekeningen van de Duitser Tim Romanowsky en de Antwerpenaar Benjamin Demeyere. Beide expo’s lopen van 24 april tot en met 30 mei.
- Persmoment Scratch (13u): Hansje Joustra en Joost Swarte kondigen een grensoverschrijdend stripproject aan.
- Artist talks (14u - 18u): Joost Swarte vertelt over het houten speelgoed ADO, abstractie en inspiratie; Frits Jonker vertelt over stripletteren, wat voor hem meer is dan een beroep, het is een hartstocht; Utopia World Problem: een zoektocht naar utopische probleempjes, tussen kunst en cartoon, een lezing/performance door de Antwerpse kunstenaar William Ludwig Lutgens; Jeroen de Leijer demonstreert zijn Kenjezelf Kit.
Daarnaast vinden er ook de nodige performances met tekenaars plaats.

En last but not least: 's avonds is er zo'n legendarsiche Lamelos-veiling als afsluiter! Breng oude, leuke spulletjes (vlooienmarkt stuff) mee.Lamelos zal ze vervolgens veilen. De opbrengst wordt omgezet in rondjes bier. Onverkochte spulletjes worden vernietigd!

KLAXON, Zaterdag 9 mei 2015, 12u - 22u

’t Werkhuys, Zegelstraat 13 (op 100 meter van De Roma),
2140 Antwerpen

Nederland heeft er een stripfestival bij: het Internationaal Stripfestival Rotterdam. Op 28 februari en 1 maart vindt deze eerste editie plaats in het monumentale Hulstkampgebouw op het Noordereiland. Naast uitgevers, diverse beroemde signerende tekenaars uit heel Europa, stripbladen en speciaalzaken is er van alles te zien en te doen, dus heeft het niet de naam ‘beurs’ maar ‘festival’ gekregen. Dat klinkt goed! Want hebben we niet al meer dan genoeg beurzen in sfeerloze afgelegen evenementenhallen vol beduimelde bananendozen? Door op een goeie lokatie in een sfeervol pand eens breder uit te pakken, hopen we dat dit een gevarieerder publiek aan zal trekken dan dat je doorgaans op stripbeurzen aantreft.

Wat betekent dat? Een Rotterdam Lounge, live muziek, exposities, striptekenwedstrijdjes, een striptekenpworkshop door Kito & Vincent, eten en drinken. Kees de Boer en Roel Pot zullen stripmakers interviewen, terwijl het gesprek ter plekke door een snelcartoonist van beeld voorzien gaat worden. Dj Robert van der Kroft aka “the plastic fantastic time machine” draait tussendoor sfeerverhogende plaatjes. Dit festival, georganiseerd door Frans Meijer, is niet alleen interessant voor de die hard handtekeningenjagers, maar leuk voor het hele gezin. Ook Zone 5300 zal met een kraam en diverse tekenaars van de partij zijn. Binnenkort vind je het complete programma op de website. Bekijk hier hier alvast welke uitgevers en tekenaars je er aan zal treffen.

Op zaterdag geopend van 10 tot 18 uur; op zondag van 10 tot 17 uur. Adres: Maaskade 120. Makkelijk bereikbaar met OV en auto (gratis parkeren).
Eindelijk komt er een Brom & Vlieg-verzamelalbum uit: Vliegangst. Tekenaar Sandra de Haan vond dat reden voor een feestje, en wel op zaterdagmiddag 18 oktober in de avontuurlijkste platenzaak van Rotterdam, Wormshop. Met dj Fons Moers en een kort live optreden van singer-songwriter Niek Hilkmann (a.k.a. Yoshimi). Rond 15:00 brengt Niek een voorproefje van zijn nieuwe cd. Vrolijke enigszins bizarre liedjes (in het Nederlands), met akoestische instrumenten en elektronica. Cultvideotheek Next Page heeft filmgerelateerde strips te koop en stripmaker Marcel Ruijters verkoopt nieuw werk en 2e hands strips. En de bar is open.
Wil je een unieke tekening in jouw exemplaar van Vliegangst, kom dan vooral langs.
Adres: Boomgaardstraat 71, Rotterdam. Tijd: 14:00 tot ongeveer 17:00.

Brom & Vlieg zijn de vaste commentatoren van het leven op een hondenuitlaatplek in Rotterdam-Zuid. De opvliegende muppets verdrijven de tijd met vileine dialogen, loungend op hun hypotheekvrije drol. Is een vliegenleven niet wat saai? Zoem in en er blijkt meer dan genoeg om je druk over te maken: politiek, het wangedrag van larven, geldgebrek, welke kant je om een lamp heen hoort te vliegen, privacy op internet, bezuinigingen op kunst & cultuur, kruisspinnen met babbeltrucs en waar het toch heen moet met de wereld. Er lijkt eigenlijk maar één zekerheid: shit happens. Vliegangst bundelt het beste uit vier small press boekjes, stripjes die eerder verschenen in Zone 5300 en veel nieuwe tragikomische poepverhalen.
128 opnieuw ingekleurde pagina’s, € 14,95. Het album zal uiteraard ook vanaf 13 oktober te koop zijn in de Zone 5300-webshop. Vliegangst wordt zaterdag 11 oktober gelanceerd op het Stripfestival Breda, waar Sandra te vinden is bij de stand van het Syndikaat. Een selectie stripjes is te lezen op de site van Sandra.
Stripauteurs en illustratoren stortten zich op het thema 'heiligen' in Het Beeldverhaal

Matthias Giesen (zie illustratie onder), Ben Vranken, Berend Vonk, Marcel Ruijters, Jean Gouders en Vlerk zijn geen onbekenden; een aantal van deze stripauteurs en illustratoren kent u uit (de beginjaren van) Zone 5300, en Marcel Ruijters gooide recent nog hoge ogen met zijn verhalenbundel Alle Heiligen. Laat dat nou nét het thema zijn van de groepsexpositie Santenkraam in stripwinkel annex galerie Het Beeldverhaal aan de Bilderdijkstraat 80 te Amsterdam, die vandaag om 17.00 uur opent en t/m 25 juli te zien is. En eigenlijk is dat niet zo gek: de wortels van de exposanten liggen in Limburg, waar de katholieke kerk nog steeds stevig verankerd is en waar men - we citeren het persbericht - 'de Middeleeuwen aan den lijve heeft mogen ondervinden. Maar toch: de katholieke kerk heeft altijd van plaatjes gehouden. En waren strips gedurende de 20e eeuw niet het propagandamiddel om de jeugd voor de deugd te behouden? Zonder dat ook geen alternatieve beeldcultuur!' Op de expo zijn tekeningen, originele strippagina's, houtsneden en gicleeprints te bewonderen.
Er zal toch onderhand geen striptekenaar meer zijn die de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers niet kent? De BNS telt bijna 100 leden en zet zich al vijf jaar in voor erkenning, waardering en promotie van het Nederlandse beeldverhaal. Daarnaast is de BNS actief in beleids- en beroepsondersteuning voor de overheid, bedrijfsleven en individuele leden. Op zaterdag 31 mei organiseert de club het eerste grote symposium over Nederlandse strips, in de Haarlemse Toneelschuur. Lees het hele programma op de speciale website. Voor elke programma-onderdeel zijn losse kaarten te koop voor €5,-. Het affische is ontworpen door Roel Venderbosch.
Stripmanifestatie in Drachten op 17 & 18 mei
Op 17 & 18 mei wordt voor het eerst in Drachten een groot evenement voor stripliefhebbers georganiseerd. Het is niet de bedoeling om de zoveelste stripbeurs te organiseren. Men noemt dit evenement niet voor niets een Stripmanifestatie. De opzet is namelijk veel breder. Je vindt er naast uitgevers en signerende auteurs ook Manga, films en games, science fiction, fantasy en aanverwante artikelen zoals collectibles. Naast gevestigde namen willen ze ook een podium bieden aan beginnende en alternatieve tekenaars om het evenement interessant te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Voor zowel obscure small press uitgaven als bekende stripseries kun je hier dus terecht.

Ga voor het actuele programma naar hun website.
Zaterdag 18 januari opent in BG-105 in Almere Haven de expositie Beeldverhaal. Op deze expositie is werk te zien van diverse Nederlandse striptekenaars. Na de opening is deze expositie elke zaterdag te zien tot en met 8 maart. De striptekenaars die zullen exposeren zijn: Marissa Delbressine, Willem Benthuizen (Argibald), André Massee, Nanda van Dijk, André Slob en niemand minder dan Peter Pontiac. Ook zal er op 25 januari een workshop striptekenen plaatsvinden en wordt er op 1 februari een heuse Tekenjam georganiseerd. Op de Tekenjam worden beginnelingen en gevorderde striptekenaars uitgenodigd een hele middag lekker te tekenen in een gemoedelijke setting.

Deze expositie en activiteiten worden georganiseerd omdat twee professionele illustratoren en animators binnen de BG wat aandacht willen vragen voor striptekenen. Organisator Lars van Schagen: “Paul Dame en ik merkten dat er binnen Almere weinig werd gedaan om lokale striptekenaars te promoten. Aangezien we allebei mensen kennen binnen dit circuit die ook uit de omgeving komen, zoals bijvoorbeeld Nanda van Dijk, wilden we hier aandacht voor vragen. Veel mensen die strips tekenen werken hiernaast als animator. Striptekenaar zijn is vaak een multidisciplinair vak. Dit willen we in de expositie graag tot uiting brengen.” Benieuwd naar de expositie, de workshop en de Tekenjam? Lees er meer over op hun website. Adres van BG: Kerkgracht 105.
Beeldpodium met Guido van Driel, Maaike Hartjes en Lucky Fonz III
Niet gevreesd: ook dit jaar staan we op het Lezersfeest. Maar wel met een wat korter programma dan normaal. Zeker weer die bezuinigingen? Nee hoor, de oorzaak is slechts van organisatorische aard.

Desondanks redenen genoeg om op zaterdag 9 november Zone’s Beeldpodium te bezoeken op de vierde etage van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. U kunt er onder andere nader kennismaken met uniek dubbeltalent Guido van Driel. De strip-auteur/regisseur verfilmde met succes zijn eigen graphic novel: De wederopstanding van een klootza mocht dit jaar het IFFR openen. Zone 5300-hoofdredacteur Tonio van Vugt spreekt met hem o.a.over de overeenkomsten en verschillen tussen film en strip. Daarnaast gaat stripmaakster Maaike Hartjes een bijzondere samenwerking aan met Nederlands charmantste singer-songwriter Lucky Fonz III. Dat belooft een muzikale én visuele ervaring te worden. Verwacht het onverwachte!

Het Zone-programma start om 23:00, maar verveling is er ook tot die tijd niet bij. Zo treden onder andere op: Ramsey Nasr, Kees van Kooten, Hanna Bervoets, Nico Dijkshoorn, Arjen Lubach, Bart Chabot en Daniël Dee. En inderdaad, die laatste twee lieten ook in uw lijfblad hun sporen na.
Het programma eindigt om 0:15, waarna de dj’s van dienst de zaak overnemen.

www.lezersfeest.nl

(WORM - Boomgaardsstraat 71- Rotterdam)
De Berlijnse winkel en galerie Staalplaat, die ooit in Amsterdam begon, richt zich tegenwoordig naast underground muziek meer op DIY grafische kunst. Onder de naam Le Petit Mignon maken ze prachtige handgemaakte uitgaven in kleine oplagen, vaak in combinatie met tapes of platen. Enkele jaren geleden is Le Petit Mignon ook gaan reizen en exposeerde in Tokyo, Lyon, Marseille en Rome. Nu is Rotterdam aan de beurt: vanaf 10 november exposeren ze in podium Worm.

Ze zullen de kleine benedenruimte naast de WORMshop van onder tot boven behangen met fantastische prints door o.a. Zven Balslev (Denemarken), Noémie Barsolle (Frankrijk), Zeke Clough (U.K.), crippaXXXalmqvist (Zweden), Jeong Hwa Min (Zuid-Korea), Juk Molm en Zeloot (NL). De feestelijke opening van deze expositie wordt op 10 november opgeluisterd door de Staalplaat-baas zelf, Guillaume Siffert. Hij zal als DJ Insultor met behulp van tapes, vinyl en ander onpraktisch materiaal laten horen hoe de geluidswereld van Staalplaat in elkaar zit. Ook is er een live-optreden van Niedowierzanie, die met akoestische instrumenten als accordeon, mandoline en cello, loops en andere digitale effecten complexe maar mooie klanktapijten weeft.
Donderdag 17 oktober presenteert Stroom in Den Haag een lezing van (scenario)schrijver Benoît Peeters, waarin hij ingaat op de beroemde reeks beeldromans Les Cités Obscures (De Duistere Steden), zijn samenwerking met tekenaar François Schuiten. De voertaal is Engels.

De lezing is onderdeel van de reeks 'The Knight's Move', waarin internationale sprekers ongebruikelijke en verhelderende visies presenteren op de stad, stedelijkheid en het publieke domein.

Donderdag 17 oktober, 20.00 te Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag. Entree €5, reserveren via.
Duistere Steden
Zondag 19 mei presenteert Kito weer een BDSL avondje in Worm. Oftewel: Biertjes drinken, stripjes lezen en... Destroy All Civilized Comics! Speciale gast is de dichter Jacob Groot, o.a. bekend van de roman 'Adam Seconde', en winnaar van de A. Roland Holst Prijs voor Poëzie 2012.

Podium, bar en platenzaak WORM bevindt zich aan de Boomgaardstraat in Rotterdam. Meer over dit Kito Event lees je op de site van WORM.
Stefan Nieuwenhuis
Daniil’s charme in Groningen
*****
84 internationale kunstenaars verstrippen, verbeelden en vereren grootste Russische absurdistische schrijver
De verhalen, gedichten en toneelteksten van de Russische absurdist Daniil Charms (1905-1942) hebben nog steeds een enorme impact op schrijvers, dichters, cabaretiers, Zone 5300-lezers en kunstenaars. Zo verklaarden bijvoorbeeld Kamagurka en Gummbah schatplichtig te zijn aan het werk van Charms. Daarom vindt er in het teken van het Time Shift Festival een grote overzichtsexpositie plaats in het Oude Postkantoor in Groningen. U vindt er werk van ruim zeventig kunstenaars en er is een doorlopend programma met theater, film, animatie en muziek.

Op de expo is werk te zien uit Nederland, Duitsland, Vlaanderen en Rusland, van onder anderen Mikhail Karasik, Jan en Ingeborg Vriends, Paul Bodoni, Vladimir Sitnikov, Victor Goppe, Charlotte Peys, Eva en Anne Staal, Merel Barends, Alexandr Stroilo, Iurii Shtapakov, Remco Polman, Olga Florenskaia, Rik Wielheesen, Ludwig Volbeda, Elaterina Petrova, Sergei Iakunin, Lamelos, Delphine Frantzen, Oleg Derchachev, Marcel Ruijters, Robin ter Beke, Daniil Shirokov, Marina Spivak, Wilma Vissers, Dmitrii Saenko en Wouter Gresnigt. Speciale aandacht gaat uit naar de Comic Design-studenten van de Zwolse ArtEZ Hogeschool: met meer dan dertig verstrippingen zijn zij prominent aanwezig in het Huis van Charms.

De expositie duurt van vr. 17 t/m za. 25 mei en is iedere dag open van 11.00 tot 18.00 uur. Adres: Munnekeholm 1, Groningen . De toegang is gratis. Meer info vindt u op www.timeshift.nu
Het Persmuseum gaat Arabische cartoons en strips presenteren in hun nieuwe locatie aan het Amsterdamse Museumplein. De tentoonstelling Chouf! Qra! (Kijk! Lees!) was eerder te zien tijdens de Stripdagen in Haarlem. Een groot publiek kon hier kennis maken met prachtig werk uit onder andere Syrië, Irak, Bahrein, Marokko, Tunesië, Libanon en Egypte. De expositie biedt een overzicht van de uiteenlopende strips en cartoons, hun rol in de Arabische Lente en de moeilijkheden op het gebied van persvrijheid. Wegens groot succes gaat de expositie op herhaling. Hiervoor is echter wel extra geld nodig, dat via crowdfundingwebsite Voordekunst.nl ingezameld wordt. Via Zone 5300 worden 5 x 2 toegangskaartjes verloot. Stuur een e-mail naar blad@zone5300.nl onder vermelding van Chouf! Qra! en de winnaars krijgen van ons bericht.

De tentoonstelling in het Pop-up Pressmuseum aan het Museumplein biedt een bijzondere selectie tekeningen uit de Arabische wereld en belicht de rol die ze spelen bij de opstanden en tijdens de, steeds grimmiger wordende, Arabische lente, zoals de graphic novels van Zeina Abirached die het dagelijks leven in bijvoorbeeld Libanon beschrijft, werk uit het satirische tijdschrift TokTok uit Egypte van Mohammed Shennawy en de Islamitische superhelden en vechtlustige vrouwen die in de strips van Gihén ben Mahmoud opduiken. Chouf! Qra! is ontwikkeld door stripjournalist Joost Pollmann in samenwerking met Stichting Beeldverhaal Nederland, de Wereldomroep en het Persmuseum. Het is de eerste expositie in het nieuwe Pop-up Pressmuseum. De expositie loopt van 22 september tot 30 december.
24 mei: avondprogramma rondom striptekenaar en illustrator Erik Kriek
Het Haagse literaire podium BorderKitchen presenteert op donderdag 24 mei een speciaal avondprogramma rondom striptekenaar en illustrator Erik Kriek, naar aanleiding van zijn zojuist verschenen boek Het onzienbare, en andere verhalen van H.P. Lovecraft. M.m.v. Wim Brands, Joris Lehr en The Mechanical Musical Marvels.
Reserveer ovv. Zone 5300 en uw kaartje kost geen €5,- maar slechts €3,50.

Al sinds zijn tienerjaren is Kriek gefascineerd door de verhalen van de Amerikaanse auteur Howard Philips Lovecraft (1890-1937). Lovecraft geldt als een sleutelfiguur in de ontwikkeling van horror en sciencefiction; zijn groteske verhalen drijven op de angst van de mens voor onbekende krachten en wezens. Met Het onzienbare en andere verhalen gaat voor Kriek een grote wens in vervulling: in deze bundel brengt hij de fascinerende wereld van Lovecraft en zijn eigen uitmuntende tekenwerk op unieke wijze samen.

Aan de hand van projecties van zijn werk wordt Kriek tijdens BorderKitchen geïnterviewd door Wim Brands (VPRO); acteur Joris Lehr (TG Dolle Maandag) speelt een fragment uit zijn Lovecraft-monoloog 'Schaduwen over Innsmouth' en The Mechanical Musical Marvels laten vroegtwintigste-eeuwse sferen herleven aan de hand van originele 78-toerenplaten.

Locatie: Weimarstraat 36, Den Haag. Aanvang: 20.00 uur. Reserveren via: 070-3462355 (ma-vrij) of info@borderkitchen.nl. Ga voor uitgebreide informatie naar www.borderkitchen.nl
Une soireetje de BDSL @ WORM
Dinsdag 10 april organiseert cartoonist Kito met Cultvideotheek Next Page weer een Une soireetje de BDSL
. Een wat?! Een avondje Biertjes Drinken & Stripjes Lezen. De paaseieren zijn dan wel weer gevonden en verteerd, dus een goed moment om een prille lenteavond te wijden aan stichtelijke stripboeken en duivelse cartoons.
 In WORM, waar de Cultvideotheek haar onderkomen heeft, bent u welkom om (gratis) te komen genieten van een avond met / over / voor strips, cartoons en aanverwante culturele oprispingen.

Deze maal onder andere met Meneer de Groot die al uw favoriete hits van voor én na 1965 draait en Meneer Halbertsma met praatjes over obscure plaatjes. 
Laatstgenoemde maakte ook deze fraaie flyer. Wat kunt u nog meer verwachten? STARDUST THE SUPER WIZARD - Fletcher Hanks meets Jacob Groot - a recital. En natuurlijk veel leesplezier en bier! We starten om 19:30 uur. Het adres: Boomgaardstraat 71 (bij de Witte de Withstraat).
KunstStripBeurs in de Utrechtse Janskerk op 31 maart
Op zaterdag 31 maart is er weer een KunstStripBeurs in de Utrechtse Janskerk. In deze sfeervolle kerk verkopen striptekenaars en aanverwante beeldmakers origineel artwork, boekjes, objecten, grafiek, textiel, posters, kaarten, buttons, T-Shirts, schilderijen en ander handwerk. Bijzonder kadootje nodig? Succes verzekerd. Altijd al een echte 'Joost Swarte of 'Peter Pontiac' aan de muur willen hebben? Sla uw slag.

Welke kunstenaars zijn er allemaal te vinden? Ga daarvoor naar het speciale blog . Daar staat ook een handige selectie plaatjes van de koopwaar van alle deelnemers. Ook tekenaars die u kent uit Zone 5300 kunnen hier in levende lijve gespot worden, zoals Argibald, Merel Barends, Rob van Barneveld, Sandra de Haan, Wasco en Lamelos.

Na afloop kunt u meteen doorlopen naar het Holland Animation Film Festival , waarover u op het filmblog uitgebreid kunt lezen.
Michael Minneboo
Charles Burns in de picture
Zwart gat cover
De Amerikaanse stripmaker Charles Burns werkt al jaren aan een somber, nachtmerrieachtig universum. Zijn werk schittert nog tot en met 11 maart (dus nog één week) een retrospectief in Musem M te Leuven.

Wie niet meer in staat is om zijn indringende tekenwerk van dicht bij te gaan zien, kan gelukkig ook de bijbehorende catalogus aanschaffen die is verschenen.

Recent sprak ik Burns voor de VPRO Gids over zijn meesterwerk Black Hole, de expositie en zijn huidige project X'ed Out. Dat interview is hier te lezen.

Peter Moerenhout
Festival 'Mind The Book' in Gent met de top van de Vlaamse stripwereld.
Op zaterdag 10 maart troepen in het café van De Vooruit in Gent enkele stripmakers samen. Onder de vlag van het literaire festival Mind the Book zullen zij daar hun kunsten vertonen. “Strips kunnen ook literatuur zijn” is al lang geen boude stelling meer. En daarom hoort de graphic novel thuis op Mind the Book. Annelies Verbeke schreef een exclusief kortverhaal dat vervolgens door Peter Moerenhout in een stripscenario werd gegoten. Dat scenario wordt live uitgetekend door een dwarsdoorsnede van het beste dat de Vlaamse stripwereld te bieden heeft.

Pieter De Poortere is vooral bekend van Boerke in Focus Knack en zijn gigantische zoekplaten voor evenementen als de Boekenbeurs. Zijn creaties zijn bekend tot in Parijs waar in juli 2011 een stripmuur met Boerke werd onthuld. Een man van de klare lijn en de gulle lach.

Ilah levert al jarenlang strips als Cordelia en Mirah aan bladen zoals Flair en De Morgen. Ze publiceerde eveneens in Focus Knack, De Standaard, Menzo en tal van andere bladen. Herkenbare en soms autobiografische situaties, soms sensueel, soms ontroerend maar steeds grappig.

Serge Baeken omschrijft zichzelf als grafisch huurling en dat die vlag de lading dekt zien we aan zijn output: illustraties voor HP/De Tijd, strips als The No Stories en ZZZ, CD-covers, etcetera. Baeken hanteert, als een ware grafische kameleon, voor elk project een passende stijl.

Pinda vaart een eigen koers in de grafische wereld. De man neemt enkel projecten aan waar hij voor de volle 100% achter staat. Dat kan een samenwerking met een toneelgezelschap zijn, zijn bevreemdende kortstrip Aleize of de graphic novel waar hij nu aan werkt.

Maarten De Saeger heeft gewerkt als inkleurder voor een meester als Simon Spruyt. De Saeger heeft echter meer in zijn mars. Diverse korte strips die hier en daar opdoken in magazines als Humo, Focus Knack en Plots Stripmagazine getuigen daarvan. Momenteel werkt hij aan een eerste graphic novel. En daar zijn we blij mee.

Kristof Spaey tekent vooral thrillers in een realistische stijl. Actie, plottwists en mooie vrouwen sieren zijn pagina’s. Toch ontbreekt de nodige diepgang in zijn vertelsels niet. Als bewijsstuk moet u maar eens de trilogie Misschien, Ooit en Nooit lezen die Marc Legendre voor hem schreef.

Dieter van der Ougstraete houdt van buitenbeentjes. Zijn werk wordt bevolkt door vreemde en verknipte figuren in felle kleuren. Hij is (nog) geen sant in eigen land maar werd wel al gepubliceerd in Frankrijk, de USA, Mexico, Korea en dergelijke meer. Iemand om in het oog te houden dus.

Val Gallardo is een Française. Gelukkig voor ons heeft ze zich echter in België gevestigd. Onder de naam "Val Gallordo" maakt deze jonge tekenares bedrieglijk eenvoudige strips met vaak zeer absurde en schokkende onderwerpen. Gallardo schuwt felle en experimentele inkleuringen niet en weet zich daarmee een plekje te vrijwaren in een underground waar het sowieso vechten is om op te vallen. Aan u om haar werk te beoordelen maar voor ons springt ze alleszins boven haar vakgenoten uit.

Peter Moerenhout was een van de oprichters van het stripmagazine Plots. Hij schrijft strips (o.a. I Love/Hate Paris met Erika Raeven en Maarten Vande Wiele), hij schrijft over strips (Zone 5300, Stripgids, Stripschrift enz…) en publiceerde ook reeds proza in bladen als De Standaard en De Brakke Hond. Meer info over dit festival leest u hier.


Normaal draait hij thuis een plaatje als hij tekent, maar aanstaande vrijdag hoort Philip Paquet voor het eerst hoe zijn strips live voorzien worden van gloednieuwe soundtracks door een 16-koppige big band. Voor het concert Graphicology vertaalde hij zes verhalen naar het witte doek, speciaal voor het Brussels Jazz Orchestra. Graphicology gaat op 10 februari in première in Muziekgebouw aan ’t IJ.

Antwerpenaar Philip Paquet werd wereldwijd bekend als stripartiest en illustrator met zijn boek Louis Armstrong (2001), over de legendarische jazzmusicus. Hoewel hij zich nadrukkelijk niet beperkt tot het onderwerp jazz, beïnvloedt de muziek wel zijn stijl en lettering. Paquet: ‘Tekenen is voor mij als jazz, het is ook improviseren. Je werkt rond een thema en daarbij kan het alle kanten opgaan, het is freestylen. Soms zit je te zwoegen en soms gaat het heel vlot.’

Zes strips van Paquet zijn op muziek gezet door het Brussels Jazz Orchestra (BJO), internationaal geroemd voor onder meer de Oscar-genomineerde soundtrack van de speelfilm The Artist. ‘Het is een hele eer dat ze me vroegen’, aldus Paquet. De verhalen worden beeld voor beeld op doek geprojecteerd, waarbij delen subtiel omgezet zijn in animaties. Trompettist Pierre Drevet componeerde muziek voor Louis Armstrong en naast bestaande verhalen met Miles Davis en Charlie Parker tekende Paquet twee nieuwe, over de blues én over het BJO zelf.

Paquet combineert het striptekenen vaker met andere media, zoals theater, illustratie en tatoeage. Sinds september 2011 treedt hij als tekenaar ook live op, dankzij Tagtool. Met deze open source software, in combinatie met een tekenpad en een Playstation-controller, kunnen digitale tekeningen live geprojecteerd worden op elk oppervlak. Onder de naam Cyclop Max jammen Paquet en collega Gilliom op die manier met het trio van BJO-leider Frank Vaganée. Ook staan ze naast dj’s op de electroswing-feesten van Radio Modern, die populair zijn in clubs door heel Vlaanderen.

Paquet: ‘Ik zie in mijn wildste fantasieën ook wel crossovers met film. Ik beschouw mezelf in eerste instantie als een verhalenverteller. Dat kan door middel van een strip zijn of door middel van een illustratie of muurschildering, zolang ik maar kan tekenen’. Paquet is op dit moment bezig aan een nieuw boek, met Gilliom als scenarist. Paquet: ‘Het gaat over een verloren gewaande jazzplaat. Maar jazz is niét het hoofdthema van de strip.’ We zijn benieuwd. Ondertussen zal Graphicology ook nog uitgevoerd worden in België.

vr 10 feb: Graphicology in Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam >> ACTIE: Gebruik de code 'Paquet' voor 25% korting
wo 18 apr: Graphicology in 30CC, Leuven

De strips van Philip Paquet zijn verkrijgbaar bij uitgeverij Bries.
...en The Pignose Willy’s komen ook!
Op maandag 23 januari zijn in het Theater van 't Woord, op de bovenste etage van de OBA, twee gerenommeerde stripmakers te gast: winnaar van de Marten Toonder Prijs Peter Pontiac en Judith Vanistendael. Zij worden geïnterviewd door vaste OBA Literaire Salon-moderator Judith Uyterlinde en Zone 5300-hoofdredacteur Tonio van Vugt. In het Theater heeft tevens de Nederlandse presentatie plaats van Judith Vanistendaels nieuwe boek Toen David zijn stem verloor. Bovendien is er in de OBA vanaf zaterdag 7 januari tot en met 31 maart 2012 een overzichtstentoonstelling van Peter Pontiac te zien. De muzikale omlijsting van deze OBA Literaire Salon is op Pontiacs verzoek in handen van de undergroundtrashband The Pignose Willy’s. De ‘Stilte’-bordjes kunnen ze in de OBA dan wel uit het raam flikkeren.

Normale prijs voor dit evenement is 15 euro, houders van een OBA- of stadspas en abonnees van BOEK of Esta betalen 7,50 euro.

Zone 5300 geeft vijf keer twee kaartjes weg!
Ja, dat leest u goed: i.s.m. met de OBA geven wij vijf keer twee kaartjes weg Alles wat u hoeft te doen is ons vóór zaterdag 21 januari 12.00 uur een mailtje te sturen met als subject 'OBA Pontiac’ en vermelding van uw volledige naam en adres. Prijswinnaars krijgen per direct bericht. Tot de 23e!

Michael Minneboo
Overzichtstentoonstelling Han Hoogerbrugge in TENT
Han Hoogerbrugge
In februari en maart 2012 presenteert TENT een omvangrijke solotentoonstelling van de Rotterdamse kunstenaar Han Hoogerbrugge. La Grande Fête des Voyeurs is het eerste overzicht van zijn werk.

De overzichtstentoonstelling van Hoogerbrugge is een goede reden om toch naar de Maasstad af te reizen. Ik volg zijn werk al een paar jaar, sinds ik hem uitgebreid sprak voor de VPRO Gids. Later spraken we elkaar nog voor Het Parool over zijn webproject Pro Stress 2.0, waar hij dagelijks een webcomic publiceert.

Al bijna vijftien jaar tekent Hoogerbrugge zijn alter ego, een einzelgänger in zwart pak die met (zwarte) humor de wereld om zich heen beziet. In 2011 was zijn animatie Quatrosopus te zien in het Deens paviljoen op de Biënnale van Venetië. De animatiegame FLX is onlangs verworven door Stedelijk Museum Amsterdam. Ook draaide Hoogerbrugge's korte animatiefilm Overlast als voorfilm in de bioscoop vorig jaar. De film was onderdeel van het programma Ultrakort.



Grensoverschrijdend
Hoogerbrugge is uitgegroeid tot een prominent voorbeeld van een hedendaagse crossmediale kunstenaarspraktijk, waarin de grenzen tussen virtueel en reëel, tussen droom en nachtmerrie, tussen high en low art, niet bestaan. Met grote regelmaat zijn de tekeningen en animaties van Hoogerbrugge te zien op festivals, popconcerten, in kranten en magazines, maar ook in musea, expositieruimtes en galeries.

In La Grande Fête des Voyeurs transformeert TENT tot het universum van kunstenaar. Diaprojecties, tekeningen, videomonitoren en projecties tonen werk van de afgelopen vijftien jaar, van het pioniersstadium waarin Hoogerbrugge met eenvoudige computerprogrammatuur bewegende animaties maakte, tot de verfijnde computertechniek die het publiek in beweging brengt om de Hoogerbrugge-games te spelen.

Twistgesprek
Momenteel werkt Hoogerbrugge aan een nieuwe video-installatie waarin de verschillende personages uit zijn comics met elkaar in een visueel twistgesprek worden gebracht. De video-installatie gaat op de opening van de tentoonstelling in première.

TENT is een platform voor 100% hedendaagse kunst dat zijn wortels heeft in Rotterdam. TENT richt zich via haar uiteenlopende programmering op relevante ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst, waarbij er speciale aandacht is voor actuele thematiek. Sinds 2008 programmeert TENT solotentoonstellingen van beeldbepalende Rotterdamse kunstenaars, gericht op het bekendmaken van het werk aan een breder publiek. TENT presenteerde solotentoonstellingen van Wendelien van Oldenborgh, Katarina Zdjelar en Lara Almarcegui.

TENT
Witte de Withstraat 50
3012 BR Rotterdam
Michael Minneboo
Tijd voor Plunk in Lambiek
Plunk 3 -140
Pak uw agenda of smartphone en zet bij vrijdag 16 december met grote letters PLUNK! Want om 17 uur die dag is de boekpresentatie van Plunk! Deel 3 in Galerie Lambiek.

Het derde album heet De Plunk Generatie en wordt uitgegeven door het jonge Strip 2000. Gelijktijdig met Plunk! #3 verschijnt bij deze uitgeverij ook de herdruk van Tom Carbon deel 2. Naast een nieuwe cover heeft het album een compleet nieuwe inkleuring gekregen.

Luc Cromheecke en Laurent Letzer, de bedenkers van Plunk, zijn ook bekend van de strip Tom Carbon. Beide strips verschenen jarenlang in het weekblad Robbedoes/Spirou. Plunk, het grappige buitenaardse wezentje verscheen voor het eerst als bijfiguur in Taco Zip, de strip die in de jaren tachtig dagelijks verscheen in de Volkskrant. Vandaag de dag verschijnt Plunk in het stripblad Eppo. Meer over de geschiedenis van Plunk en de samenwerking tussen Cromheecke en Letzer kun je in dit interview lezen.

Wie vrijdag naar Lambiek komt krijgt bij aanschaf van het nieuwe album 'een leuke verrassing' aldus de medewerkers van Lambiek. Ik ben benieuwd.
Zaterdag 17 september in Electron, Breda, 20.00 uur. Gratis toegang, Cartoonjocks als toetje!

Aanstaande zaterdagavond vindt in Electron (Belcrumweg 19 te Breda) de afsluiting plaats van het Graphic And:-festival met een Zone 5300-talkshow over graphic novels. Ja, die talkshows zijn er al vaker geweest (hoewel nooit genoeg), maar waar vond u eerder een line-up met Peter de Wit, Erik Kriek, Merel Barends en Tim Enthoven?

Vier generaties stripmakers praten met ondergetekende over het vak en hun kersverse dan wel aankomende graphic novels. De 27-jarige Enthoven gooide hoge ogen met zijn ontroerende debuut Binnenskamers, dat ondanks zijn experimentele en afwijkende uitvoering door zijn uitgever De Harmonie een ‘seller’ wordt genoemd - een herdruk is niet ver weg. Bij diezelfde uitgeverij verschijnt in de eerste week van oktober de eerste ‘grafische novelle’ van veteraan Peter de Wit: Het lege nest. Peters bekendste creatie Sigmund speelt daarin een bijrol, maar de hoofdrol is voor een vader (Peter zelf?) die alleen thuis achterblijft wanneer de kinderen het huis verlaten en moeder het te druk heeft met haar carrière. Ondertussen werkt Erik Kriek gestaag door aan zijn Lovecraft-adapatie Het onzienbare en andere verhalen, dat begin volgend jaar zal verschijnen bij Oog & Blik (een voorproefje kon u al lezen in Zone #92 van 2010). Merel Barends tot slot werkt aan een intense beeldroman over haar jong gestorven broertje, Olaf Koning getiteld (zie afbeelding hieronder). Enkele pagina’s zijn al te zien op de expo Nieuw (Strip)Talent, en ik had het grote voorrecht de eerste 80 pagina’s al te mogen lezen. Als alles volgens plan verloopt, verschijnt ook dit boek in 2012 bij Oog & Blik.

De avond wordt feestelijk afgesloten met de inmiddels vermaarde Cartoonjocks. Die behoeven eigenlijk geen introductie meer, maar voor de niet-geïntiteerden: tekenaars Ckoe en Nozzman tekenen live, met de hand, de meest uitzinnige beelden op muziek. En op die muziek mag gedanst worden. En wie weet: als Peter, Erik, Tim en Merel zich die avond dapper genoeg voelen, tekenen ze wellicht een potje mee. We hopen u te zien in Elecron!

De avond begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Meer info hier.

En de hele stad doet mee!
Voor het eerst is Zone 5300 dit jaar te vinden op het Stripfestival Breda. En we gaan het meteen al anders doen. Geen kraampje dat verzuipt tussen de handelaren in tweedehands Suske en Wiske’s en Kabouter Plop, nee, dit keer bundelen we op initiatief van Xtra’s Ger van Wulften onze krachten met andere uitgevers van het interessantere stripwerk. Onder de noemer Graphic Novel & Art United kunt u Zone 5300, Oog & Blik, Sherpa, Bries, De Buitenkant, Art Books, Pulpman en Xtra vinden in de Finntaxzaal op de eerste etage van het Chassé Theater (zie kaartje hieronder). Daar presenteren we o.a. het nieuwe nummer van Zone 5300, u kunt er onze andere uitgaven kopen, en er zijn nieuwe uitgaven van Sandra de Haan en Marcel Ruijters. Die signeren uiteraard, evenals Kito, Rob van Barneveld (Rood Gras) en Kenny Rubenis; die laatste debuteert in deze Zone en komt met een nieuw boekje. Maar het Stripfestival blijft niet beperkt tot het Chassétheater; zowat de hele stad Breda doet mee. Er is een overzichtstentoonstelling van Marten ToonderprijswinaarPeter Pontiac in het Graphic Design Museum. In datzelfde museum ook een expo van Wasco en op zaterdag en zondag is er de inmiddels legendarische Kunststripbeurs. In het toekomstige Huis (nu nog: Centrum) voor Beeldcultuur presenteren 14 jonge stripmakers zich in de expo Nieuw (Strip)Talent. En wie zaterdagavond nog iets leuks wil doen, kan terecht op de Stripshow van het Graphic Arts, Novel and Design-festival in Electron, met optredens van Jeroen de Leijer en Nick J. Swarth en een sketchbattle van Maia Matches. Een week later, op zaterdagavond 17 september, organiseert Zone 5300 een graphic-novel-avond met Peter de Wit, Erik Kriek, Merel Barends, Tim Enthoven en de cartoonjocks. Maar daarover straks meer in dit blog. Tot Breda!

En oh ja, wie even genoeg heeft van boekjes met plaatjes, raden we aan om naar bewegende plaatjes te gaan kijken op het BUT Film Festival, dat tegelijkertijd in de Bredase binnenstad plaatsvindt.

Michael Minneboo
Modeltekenen met een burlesque-twist
dr sketchys
Dr. Sketchy's: ik had er nog nooit van gehoord, maar stripmaker Margreet de Heer vertelde me er vrijdag over in stripwinkel Lambiek. Dr. Sketchy's is modeltekenen, maar dan anders. En in september gebeurt het in Amsterdam.

Wat maakt Dr. Sketchy's dan zo anders dan normaal modeltekenen? Het is een combinatie van burlesque en een tekensessie. Prachtige femmes fatales, maar ook oudere burlesque dames en aparte mannelijke performers geven een optreden, waarna zij met een aantal korte poses het publiek de gelegenheid geven hen te tekenen.

Allerlei genres passeren - letterlijk - de revue: Pin-up, can-can, roaring twenties, gothic, fifties, fetish en fantasy. Ervaren kunstenaars en enthousiaste amateurs, iedereen is welkom met zijn eigen tekenspullen in de feestelijke, informele sfeer van Dr. Sketchy's Modeltekensessies. En, misschien niet onbelangrijk, de bar is open.

Crabapple
Dr. Sketchy's Anti-Art School is begonnen in 2005 in New York door de toen 22-jarige kunstenares Molly Crabapple, speciaal voor creatievelingen die zich, net als zij, niet thuis voelden in de gevestigde kunstwereld. Zij organiseerde een mix van theater, cabaret, kunst, alternative lifestyle, verkleedpartijtje en tekenklas, die onmiddellijk aansloeg. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan honderd Dr. Sketchy's filialen.

Dr. Sketchy's Amsterdam wordt gerund vanuit de levendige burlesque-scene, waarin organisator Marco 'Charley' Buschman al jarenlang actief is. Hij werkt samen met striptekenares Margreet de Heer van Lambiek, de oudste stripwinkel ter wereld, en Charlotte Wessels, de bekende gothic zangeres van de band Delain.

Vrijdag 16 September 2011 18:00-21:00
Club-8 Admiraal de Ruyterweg 56 Amsterdam
10,- euro entree


Live optredens van:
La Cholita (USA)
The Diamond Bettys (USA)
Nachtclub zangeres Lady Balladyna
Holland's First 'Burlesque gal': 'Spanish Anna'
Robin The Boy Wonder.


Tekenles hoeft dus niet saai te zijn. Dat je het even weet.
Sandra de Haan
Striptekenaars portretteren Rotterdamse Jazzlegendes op emaillen borden
Rotterdam lijkt zijn rijke jazzverleden bijna vergeten te zijn. Wie weet nog dat de allereerste Nederlandse ‘negerconcerten’ plaats vonden in Rotterdam? Pschorr, het Casino Variété, Grand Theatre en Circus Schouwburg gaven de stad een ongekende allure. Louis Armstrong kwam vanuit Zwitserland naar R’dam om Louis de Vries te zien, niet andersom. Vooral van 1920 tot 1940 leek Rotterdam één bruisende dansgekke jazzmetropool. Ook tijdens en na de oorlog wemelde het er van de clubs en bleef Rotterdam een magneet voor alles wat modern was. Oudere jazzfans herinneren zich de Jazzbunker, Thelonious en B14 nog goed. Maar de legendes van voor die tijd dreigen uit het collectieve geheugen van Rotterdam te verdwijnen. De bouwlustige stad kijkt liever vooruit, niet achterom. Tijdens de begrafenis van drummer Tony Viola in 2008 ontstond daarom het idee de Stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial op te richten om overleden jazzartiesten opnieuw in de schijnwerpers te zetten. Er moest een eregalerij komen, in de buitenruimte. Nu is het eindelijk zover. Vrijdag 20 mei werd het project na drie jaar arbeiden gepresenteerd aan pers en publiek. Samen met het Centrum Beeldende Kunst zal een serie portretten op emaillen borden gerealiseerd gaan worden. Geportretteerden zijn onder andere Jaap Valkhoff, Mitsey Smeekens, Rob Franken, Piet le Blanc, Louis de Vries en Dick Rijnooy.

Extra bijzonder is dat striptekenaars en illustratoren zijn uitgenodigd deze kopstukken van het rijke Rotterdamse jazzverleden te portretteren. Waarom eigenlijk getekende portretten in plaats van foto’s? Geïnspireerd door Robert Crumb’s portretten van Amerikaanse jazzlegendes besloot R’JAM een Rotterdamse variant te maken. Crumb zelf kon helaas niet overgehaald worden een bord te ontwerpen, maar dichter bij huis bleek er al snel veel animo onder tekenaars te zijn om mee te doen. Sommige oudere tekenaars hadden een muzikant nog live gezien en begonnen meteen herinneringen op te halen. Dat Jaap Valkhoff geportretteerd zou worden door zijn zoon Martin lag voor de hand.

Zone 5300 heeft bijgedragen aan het project door contacten te leggen en de communicatie tussen stichting en tekenaars te coördineren. Hieronder zijn zes schetsen te zien, gemaakt door. v.l.n.r. Joost Swarte, Robert van der Kroft, Martin Valkhoff, Wouter Tulp, Peter Pontiac en Lorenzo de Bruin. Daarnaast zijn er meer portretten in de maak door onder andere Jan Kruis, Theo van den Boogaard en Martin Lodewijk. De eregalerij zal in de loop van het jaar geopend worden. Een precieze locatie is er nog niet en sponsors zijn van harte welkom. We houden u op de hoogte.
Visuele avond met Erik Kriek, Frits Jonker, Robert van Raffe en Mooves

Zone 5300 is trots om op uitnodiging van het Instituut voor Beeld en Vorm de 8e IMG LAB avond in De Unie (Mauritsweg 34-35) te mogen verzorgen op maandag 16 mei. Het wordt een bonte en uiterst visuele avond met een aantal coryfeeën uit de Zone-stal.

Erik Kriek vertelt over zijn H.P. Lovecraft-adaptaties en veel meer, Frits Jonker vertelt over van alles wat hem momenteel bezighoudt (en wie Fool's Gold kent weet hoe grenzeloos dat is), Robert van Raffe licht een tip van de sluier op over zijn aanstaande graphic novel en tot slot zijn er de animaties van studio Mooves. De avond wordt ingeleid en bijeengehouden door Zone-hoofdredacteur Tonio van Vugt en Image Lab-host Theo Seesing.

Aanvang: 20.30 (verwachte afsluiting: 23.00)
Toegang: € 5 - Kaartverkoop aan de deur.
Meer info hier

Over de sprekers (in willekeurige volgorde):
Mooves (Jantiene de Kroon, Remco Polman en Wilfred Ottenheijm) is een onafhankelijke producent van animatiefilms met studio’s in Amsterdam en Nijmegen. De studio is gespecialiseerd in zowel traditioneel getekende bioscoopfilms als geanimeerde webapplicaties; het bekendst zijn hun korte Dirkjan-tekenfilms.
www.mooves.nl

Erik Kriek is striptekenaar en illustrator. Hij is vooral bekend van zijn reeks Gutsman (sinds 1994). Hij werkt als illustrator voor o.a. Schokkend Nieuws, VPRO Gids, Volkskrant en Vrij Nederland. Zone 5300 #92 bracht een voorpublicatie uit zijn binnenkort te verschijnen bundel met H.P. Lovecraft-bewerkingen.
www.gutsmancomics.com

Robert van Raffe (aka Dandy Raffe) debuteerde in 2005 in Zone 5300 met de strip A conversation piece over de historische dandy’s Oscar Wilde en James Abbott McNeill Whistler. Hij publiceerde ook in o.a. Passionate, NRC Next, AD, The Daily Tiger en Eisner en bracht diverse boekjes uit in eigen beheer.
www.dandyraffe.nl

Frits Jonker is samen met Milan Hulsing verantwoordelijk voor de populaire rubriek Fool’s Gold in Zone 5300, waarin vreemde verzamelingen en en andere curiosa zoals Pakistaanse psychedelica en Russische science-fiction de boventoon voeren. Met Dolf Hell schreef hij het boek De muzikale verleiding, over reclamesingles.
www.showcase.thebluebus.nl

We hopen u te zien op maandag de 16e!

Michael Minneboo
Erik de Graaf spreekt tijdens Ignite Amsterdam 8
Scherven Erik de Graaf
Grafisch vormgever/stripmaker Erik de Graaf is donderdag een van de sprekers tijdens Ignite Amsterdam 8.

Ignite is overgewaaid uit Seattle: mensen uit allerlei verschillende disciplines (kunst, video, muziek, strips, online media) presenteren een project. Dat doen ze in maximaal 5 minuten en met de hulp van 20 slides. Of je nu klaar bent of niet: na 5 minuten word je afgekapt.

Stripmaker en grafisch vormgever De Graaf zal spreken over zijn boek Scherven, een striproman over verlies en de Tweede Wereldoorlog. In Scherven verliezen de geliefden Victor en Esther elkaar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog uit het oog en ontmoeten elkaar weer in mei 1946. De oorlog heeft hen onherroepelijk veranderd. De Graaf baseerde zijn verhaal deels op oorlogsherinneringen van zijn oom, die voor en tijdens de eerste dagen van de oorlog als soldaat van de 4e Batterij Luchtdoelartillerie op de boerderij van de grootouders van de auteur verbleef.

Wat gaat De Graaf in zijn 5 minuten behandelen? 'Het thema, hoe ik tot het verhaal geïnspireerd ben, hoe ik het heb aangepakt, de verhaalopbouw, de grafische opbouw, dat soort dingen,' vertelt De Graaf.

Hij is ook enthousiast over het idee van Ignite. 'Ik vind het goed dat de graphic Novel aandacht krijgt van een publiek dat niet of minder bekend is met dit type beeldverhaal. Ik ben nog steeds van mening dat onbekend onbemind maakt en dat graphic novels juist het type strips zijn dat een nieuw en groter publiek kan bereiken dan de meer traditionele strips. En daar wil ik graag aan meehelpen.'

Behalve De Graaf spreken er nog 11 anderen, waaronder videokunstenaar Jasper van den Brink, Guy Königstein en filmmakers Niels van Koevorden & Sabine Lubbe Bakker die een film maken over het einde van België.

De deuren gaan open om 20.00 uur. De eerste spreker begint om 20.30. Locatie: Mediamatic Bank, Vijzelstraat 68 Amsterdam. Kaartjes €7.-

Meer over Scherven kun je lezen in het interview met Erik dat ik eerder schreef en check natuurlijk zijn eigen site.
Expo Cartoons over literatuur
cartoons over literatuur
Op 16 april is er ook een literaire avond.
Komend weekend wordt op de Stripdagen Gorinchem voor de eerste keer de reizende expositie 'de Stripverwachting' getoond. Deze expositie, die steeds van inhoud zal wisselen, geeft een voorproefje van binnenkort te verschijnen of net verschenen stripalbums van leden van de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers.

Tijdens de aftrap zal werk te zien zijn van Maaike Hartjes, Mark Hendriks, Eric Hercules & Gerben Valkema, Robin Keijzer, Gerard Leever, Floris Oudshoorn, Marcel Ruijters, Jean Marc van Tol, Roel Venderbosch en Alex Wesselink. De poster is gemaakt door Roel Venderbosch.
Het Centrum Beeldende Kunst is op 5 maart tijdens de Rotterdamse Museumnacht dé plek om bij te komen van uw vermoeiende wandeling. In samenwerking met cartoonist Kito organiseert het CBK namelijk de Kunsstriplounge. Nestelt u zich daar gerust met een stripboekje in de prachtige kartonnen stripleeslounge. Eenmaal uitgerust bent u van harte welkom bij de cursus Stripfiguren Kleien onder leiding van kunstenaar Hans Kievit. Ook is er de mogelijkheid om uw eigen stripalbum te maken tijdens de Cartoon Workshop Show.

Diverse kunstenaars en striptekenaars presenteren op deze avond hun werk. Zo brengt animator/illustrator Han Hoogerbrugge een spectaculaire performance en tekent stripmaker Wasco live de sterren aan de hemel. Zone 5300 exposeert origineel tekenwerk en verkoopt de beste strips uit binnen- en buitenland. Afsluitend kunt u tot diep in de nacht swingen met Ollie Q and the Deep Six en DJ Kito.

Deelnemende stripmakers en kunstenaars zijn: Alice Kok, Agnes Roothaan, Hans Kievit, Martijn van Santen, Wasco, Argibald, Bandirah, Joost Halbertsma, Marcel Ruijters, Vincent in ‘t Hout, Kito. Daan Botlek, Han Hoogerbrugge en S.P.A.M. van Grunsven. De deuren gaan open om 20:00 uur en het adres is Nieuwe Binnenweg 75.
Sandra de Haan
Veiling origineel artwork op Stripdagen Gorinchem
Wegens groot succes geprolongeerd: de gratis BNS-stripkrant. De Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers organiseert zaterdag 12 maart op de Stripdagen een veiling ten bate van een nieuwe stripkrant. Deze krant wordt later dit jaar over heel Nederland verspreid ter promotie van de BNS en de strip. Een flink aantal tekenaars doet met pijn in het hart afstand van hun originelen. Op de Meccano-pagina van Hanco Kolk zitten echte bloeddruppels en het unieke strookje van Mark Retera's Dirkjan ruikt zelfs nog nog naar zweet van de tekenaar. Pieter Hogenbirk doet afstand van twee Artboxjes. Als we het uit zijn armen losgerukt krijgen tenminste. Veilingstukjes worden aangeboden door Peter de Wit, Jeroen Janssens, Maaike Hartjes, Michiel van de Pol, Sandra de Haan, Floris Oudshoorn, Maarten Janssens, Hendrik Vos, Studio Noodweer, Studio Jan Kruis en vele anderen. Alle kavels bekijken? Dat kan op de speciale blogspot . Daar verschijnt tot 12 maart elke dag een ‘kavel van de dag’.

Naast originelen bieden sommige tekenaars ook diensten aan. Kees de Boer, bekend van de prentenboeken Agent en Boef en Tim op de Tegels, schildert een grappig beest op de muur van een kinderkamer. Kom naar deze enerverende middag in Evenementenhal Gorinchem!
Vorig jaar organiseerde het intercultureel ontmoetingscentrum Imagine IC in de Amsterdamse Bijlmer een expositie over een snel groeiende subcultuur onder Marokkaanse meiden: kickboksen! Vijf strips van zes pagina's over het ingewikkelde grotestadsleven van deze meiden werden gemaakt door Maaike Hartjes, Mike Kok, Farida Laan, Sandra de Haan en Henrike Olasolo & Cristina Richarte. Peter Pontiac illustreerde zes levensgrote vechtgala-posters.

Wie de expositie niet in Amsterdam heeft gezien kan vanaf zaterdag 12 februari in de herkansing. De expositie gaat namelijk op herhaling bij Kosmopolis Rotterdam aan het Afrikaanderplein (Pretorialaan 141, Rotterdam-Zuid). Om 15:00 is de feestelijke opening, in aanwezigheid van enkele tekenaars.
Plus: de onthulling van dé Nederlandse graphic novel van 2011!
Niet vergeten: vanavond is Was getekend... Een avond over de graphic novel. Zone-hoofdredacteur Tonio van Vugt geeft niet alleen een kleine lezing over het fenomeen, maar onthult ook dé graphic novel van 2011, die momenteel gemaakt wordt door een van Neerlands grootste talenten. Nieuwsgierig? Kom dan vanavond naar De Balie!

Wat kunnen we volgens organisator SLAA vanavond allemaal verwachten?
"De Graphic Novel is niet zomaar een strip, het is een beeldverhaal, waaraan bovendien door tekenstijl en verhaalvorm nogal eens literaire waarde wordt toegekend. Maar wie zich even verdiept in het genre ziet al snel dat de Graphic Novel velen gedaanten kent: van exuberante tekentsunami’s tot verstripte literaire romans. In Nederland is met name ook het meer autobiografisch getinte genre erg populair (Maaike Hartjes, etc). Deze avond probeert wat orde in de chaos te scheppen door literatuurwetenschapper Yasco Horsman en Zone 5300-hoofdredacteur Tonio van Vugt los te laten op de huidige status van de Graphic Novel. Daarnaast zijn er speciale tekentafels ingericht waaraan diverse bekende Nederlandse graphic novelists zitten, zoals Hanco Kolk die samen met zijn redacteur over Van Istanbul naar Bagdad komt vertellen en een tafel dames die laten zien en horen dat hun werk verder gaat dan klein dagelijks damesleed.
Chris Bajema presenteert de avond, Michiel van de Pol maakt een stripverslag tijdens de avond en als klapper hebben we Sonja van Hamel en band die een geheel nieuw genre demonstreren: de Draw-Clip."

Woensdag 10 november 2010, De Balie, aanvang 20.00 uur
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam.
Reserveren: 020-5535100 (16-17 uur) of www.debalie.nl.
Entree: €10,00; €8,00 (CJP/Pas65/Stadspas); €5,00 (Studentenkaart) en gratis met de SLAA-passepartout.