Marinus de Ruiter
Gangpol & Mit - Faits Divers
Kleurrijke, cartooneske synthese van animatie en electro
Faits Divers
Gangpol & Mit -
Faits Divers
(Pictoplasma)
Terwijl grote platenmaatschappijen koortsachtig zoeken naar nieuwe middelen om hun producten aan de man te brengen zijn er gelukkig ook artiesten die zich prima thuis voelen in een warrig medialandschap; het Franse duo Gangpol & Mit bijvoorbeeld, dat met Faits Divers iets presenteert dat het midden houdt tussen cd, dvd en pronkstuk voor op de leestafel. Guillaume Castagne en Sylvain Quément maken kleurrijke, cartooneske audiovisuele brouwsels met de gemiddelde lengte van een videoclip. Hun werk verscheen eerder al op twee vinylplaten en twee cd-roms. Op deze eerste dvd vallen de animatiefilms van Castagne perfect samen met de electrobeats van Quément, waarbij het boekgedeelte dient als beknopte introductie.

De esthetiek van Faits Divers lijkt vooral beïnvloed door de jaren tachtig, van computerspelletjes tot strips, kinderseries en videofilms uit die tijd. Gangpol & Mit geven er hun fraaie, perverse draai aan: de Love Boat verandert in de Titanic, die aanspoelt op een eiland vol kannibalen, die na het nuttigen van de passagiers zich laven aan een seksritueel aan de vooravond van de apocalyps, enzovoorts. De twee heren uit Bordeaux presenteren een eindeloze stroom van visuele grappen, pesterig naïef in beeld gebracht, waarbij ze eer betuigen aan primitief ogende kunst in de breedste zin van het woord, van volksvlijt tot knullige televisiesoap. Uitzonderlijk aan Faits Divers is de samenhang tussen beeld en geluid. De ene keer wordt het ritme bepaald door Quéments mengsel van electro, dance, folk, noise en gabber; de andere keer is het Castagne die de maat aangeeft met zijn animaties, die uit dezelfde afgedankte thuiscomputer lijken te komen als de muziek.

Bij optredens voegen Gangpol & Mit voortdurend nieuwe elementen toe, van extra fragmenten tot compleet nieuwe nummers. Daarbij haalt Quément regelmatig zijn elektrische ukelele tevoorschijn om ongegeneerd het publiek mee in te duiken. Gaat dat zien, in DE PLAYER!

Donderdag 21 januari 2010: GANGPOL & MIT (fr) @ DE PLAYER (oude locatie), Tolhuisstraat 107, Rotterdam. Opening expositie om 20:30, concert om 22:00